“Vi skiljer oss inte speciellt mycket från varandra, trots att vi är i olika åldrar”
Månadens volontär, Erik Ritzell, läste en februarimorgon för 2,5 år sedan ett reportage i sin lokaltidning. Det handlade om en ung tjej som engagerade sig som fikavärd inom Äldrekontakt. Han blev direkt intresserad och anmälde sig. Lite visste han då om att det inte bara skulle bli början på ett meningsfullt volontäruppdrag, utan också på en betydelsefull vänskap med 84-åriga Valter. En relation som har gett honom många viktiga insikter om livet.
- Man läser sin utbildning, sen börjar man jobba och efter det är man inne i bubblan, vilket blir ett sorts tunnelseende. Genom att göra något som bryter av från detta, exempelvis något ideellt, öppnas möjligheten upp för nya tankar och perspektiv. Det är så intressant hur ett nytt sammanhang kan väcka något inom en.
Erik har länge jobbat inom IT-branschen men kände att han behövde en timeout från ekorrhjulet för att göra något som kändes mer meningsfullt, vilket för honom var att börja studera filosofi och psykologi. I och med detta, samt i kombination med sitt engagemang inom Äldrekontakt, har han insett hur viktigt det är för honom att göra något för de äldre. Detta blev extra tydligt för honom under tiden han lärde känna Valter, 84 år, från sin fikagrupp på Södermalm.
- Jag hjälpte Valter under tiden han blev sjuk i Corona, han var orolig på sjukhuset så jag åkte dit med lite grejer hemifrån samt en tidning och choklad. När Valter sedan kom tillbaka hem efter flera veckor på sjukhus, så fanns det en skräck hos honom att inte orka med vardagliga sysslor såsom att komma upp ur sängen. Jag kom dit ofta, både som en vän, men också för att han skulle kunna känna trygghet.
“Bara för att rösten är darrig och kroppen svag så slutar det inte snurra i skallen”
Erik hjälpte Valter med det praktiska, som att skicka och hämta post och ha kontakt med alla aktörer som samverkar för de äldre, så att de skulle kunna tillgodose Valters behov. Men han blev också ett viktigt känslomässigt stöd.
- Valter är en man med mycket humor och funderingar kring livet, han försöker få till någon logik över hur livet har varit och är nu. Han tänker ibland tillbaka på saker som har hänt i livet som för honom varit jobbiga och man märker att han har ett stort behov av att få bearbeta detta, säger Erik.
I sådana situationer är det ofta viktigare att vara en bra lyssnare snarare än någon som försöker komma med lösningar och muntra upp, menar han. Aktivt, medvetet och närvarande lyssnande beskriver Erik som en viktig kraft för en person som behöver lätta på hjärtat.
- Det har varit ett väldigt givande år för mig, speciellt tack vare min relation till Valter, jag har fått en mycket större förståelse för hur det kan kännas att vara äldre. Bara för att rösten är darrig och kroppen svag så slutar det inte snurra i skallen.
En bokhylla full av gemensamma intressen
Under tiden då Erik ofta var hemma hos Valter upptäckte han att de hade många gemensamma intressen.
- När jag såg Valters bokhylla var det många böcker som förvånade mig och jag utbrast mer än en gång - “Nej, men Valter, har du också läst den här boken?”.
Bokhyllan är fylld av böcker om psykologi, filosofi, historia och matlagning, ämnen som intresserar dem båda. Och när Erik hjälpte Valter med datorn insåg han att de båda hade besökt många platser och upplevt liknande händelser. Erik beskriver det som att de gått i samma fotspår.
- Valter är mycket mer lik mig än vad många i min egen ålder är. Det visar att vi inte skiljer oss speciellt mycket från varandra, trots att vi är i olika åldrar.
Genom sitt engagemang i Äldrekontakt har Erik insett att de äldre ofta har gått igenom det man själv gjort, men flera gånger om, vilket gör att de har en förståelse för saker som långt ifrån alla har.
- Det är något som inte uppskattas tillräckligt mycket av samhället. Därför är platser som Äldrekontakt så viktiga, så att de äldre får känna att de har något att bidra med. Att de fortfarande är med i matchen.