Så gör ditt stöd skillnad i ensamma äldres liv

Äldrekontakt är en partipolitisk och religiöst obunden ideell förening som sedan år 2008 verkar för att förebygga och bryta ofrivillig ensamhet hos Sveriges allra äldsta. Istället för att äldre sitter i varsitt hem och längtar efter gemenskap, hjälper vi dem att komma ut och lära känna varandra i mindre grupper. Idag har Äldrekontakt verksamhet i över 40 kommuner där mer än 1000 volontärer hjälper 700 äldre att träffas en söndag varje månad. Bidrag och gåvor är det som gör det möjligt för Äldrekontakt att etablera nya fikagrupper och fortsätta arbetet för att säkerställa att fulltaliga grupper träffas varje månad, året om, på ett tryggt sätt. 

 

8 av 10 känner sig mindre ensamma

24 000 timmar av gemenskap under ett år

10+ nya fikagrupper per år I Landet

87 % av insamlade medel till ändamålet

 
 

Äldrekontakt är en decentraliserad organisation där varje lokalgrupp planeras och koordineras av en lokal gruppledare (volontär), vilket gör att merkostnaden för att driva en fikagrupp inte blir så stor. Äldrekontakt har ett nationellt kansli som följer upp verksamheten och säkerställer att rutiner följs - för trygghet, kvalitet och kontinuitet i verksamheten. För att nå äldre som lever i hög grad av social isolering arbetar kansliet med uppsökande arbete runtom i landet, samt ansvarar för rekryteringen av engagerade volontärer.

 

Uppsökande arbete

En grundförutsättning för att kunna bryta ensamheten bland samhällets allra äldsta är att lyckas nå ut till och fånga upp dessa personer. Detta uppsökande arbete är en resurskrävande men viktig process som det nationella kansliet ansvarar för. Målgruppen är svår att nå då de sällan lämnar sina hem och i stor utsträckning inte tar del av det befintliga informationsflödet, varken digitalt eller analogt. Många gånger har de även ett begränsat socialt kontaktnät. Detta gör att en verksamhet som riktar sig till denna målgrupp inte kan förvänta sig att dessa personer ska hitta och söka upp organisationen på egen hand. Det tar därmed tid att nå ut till de mest isolerade. 

 

Äldrekontakt har hittat en framgångsrik modell som bygger på att etablera samverkan med olika organisationer vars personal kommer i kontakt med ensamma äldre i deras hem. Detta arbete pågår ständigt på varje ort som föreningen är verksam i. Det är även en viktig del av det arbete som krävs för att etablera verksamhet på ny ort. Lokala aktörer som hjälper oss att nå ut till ensamma äldre är exempelvis hemtjänstföretag, kyrkans diakoner och personal inom kommun så som biståndshandläggare, heminstruktörer och distriktssköterskor med flera. Dessa personer kan i sin tur identifiera äldre som tillhör vår målgrupp, informera dem om Äldrekontakt och stötta dem i beslutsprocessen och vid behov även i den första kontakten med oss. Äldre som befunnit sig i social isolering länge och/eller är sköra med varierande dagsform behöver ofta extra motivation och information för att våga anmäla sig till en aktivitet. Därför är det viktigt att de organisationer vi samverkar med får bra information från oss, som de kan föra vidare.

Trygghet

Genomsnittsåldern för de äldre vi hjälper är 87 år, vilket innebär att vi riktar oss till samhällets allra äldsta. Många är sköra med bland annat nedsatt rörlighet, syn och hörsel. Vi har därför ett stort ansvar att säkerställa att träffarna kan ske på ett tryggt och säkert sätt, varje månad, samt minimera risker för fallolyckor och annat. De deltagande äldre gästerna behöver kunna känna sig trygga för att våga lämna sitt hem och därmed bryta sin sociala isolering.

 

Volontärer med rätt drivkraft

Kansliet når ut till, intervjuar, rekryterar och introducerar noggrant volontärer och säkerställer att de har rätt drivkraft och är lämpade för uppdraget, allt för att våra äldre gäster ska få en så bra och trygg upplevelse som möjligt. Vi har även som rutin att alla volontärer behöver visa upp ett utdrag ur belastningsregistret innan de påbörjar sitt uppdrag. Detta för att ytterligare öka tryggheten och säkerheten för de äldre gästerna. Med kontroll över vilka som blir volontärer i föreningen har vi också möjlighet att skydda vår målgrupp där många befinner sig i en utsatt situation. Cirka 360 nya volontärer rekryteras varje år av det nationella kansliet.

 

Kontinuitet och regelbundenhet

Varje grupp Äldrekontakt startar är ett långsiktigt åtagande för föreningen och det finns ingen bortre slutgräns för när gruppen eller träffarna ska upphöra. Föreningens äldsta grupper är lika gamla som föreningen själv.

Varje år sker olika händelser som gör att både gäster och volontärer behöver avsluta sitt deltagande på våra fikaträffar, vilket innebär en naturlig omsättning i alla Äldrekontakts grupper. När vakanser uppstår arbetar kansliet hårt för att fylla på gruppen med fler deltagare. Detta är viktigt för kontinuiteten i våra grupper, och för att säkerställa att gruppen lever vidare och fortsätter träffas, månad efter månad, år efter år.

Forskning indikerar att regelbunden social samvaro är en avgörande faktor för att kunna bryta ensamhet med bestående effekt. Därför har Äldrekontakt en policy som innebär att vi aldrig ställer in en planerad träff. Från fredag kväll till söndag kväll under träffhelger har därför det nationella kansliet helgsupport. Då finns vi tillgängliga om problem uppstår under träffar och hjälper till exempel till att hitta ersättare om en volontär blir sjuk på kort varsel. De äldre deltagande gästerna ska alltid kunna räkna med att träffarna blir av och att de får träffa sina vänner. 

För att hjälpa fler ur ensamheten

För att Äldrekontakt ska kunna fortsätta arbetet med att bryta ensamheten bland äldre, och hjälpa fler – så behöver allmänheten ha kännedom om vår förening. Kansliet jobbar därför kontinuerligt med att ta fram olika typer av kommunikationsmaterial och att sprida ordet om verksamheten, samt det samhällsproblem som ensamhet bland äldre utgör. Informationsspridning behövs för att kunna nå ut till fler äldre som lider av ofrivillig ensamhet och till dem som vill hjälpa till och engagera sig som volontärer – samt till gåvo- och bidragsgivare. Tack vare detta arbete får vi in intresseanmälningar från olika orter i hela landet vilket gör det möjligt att se vart det finns ett behov, samt hjälpande händer. Därefter är det möjligt för oss att påbörja arbetet med att starta upp en ny fikagrupp. Äldrekontakt startar upp minst 10 nya fikagrupper varje år.

 

Vår verksamhet gör skillnad och har effekt

Varje år ställer vi frågan till våra äldre gäster hur de upplever verksamheten och resultaten visar att våra gäster känner sig mindre ensamma och att verksamheten har effekt.

  • 95% säger att fikaträffarna ger dem något att se fram emot.

  • 91% säger att fikaträffarna gör skillnad i deras liv.

  • 88% säger att träffarna är bra för deras välmående. 

  • 85% känner sig mindre ensamma sedan de började delta på våra träffar!

 
 

Insamlade medel går till ändamålet

Äldrekontakt är en godkänd 90-kontoinnehavare och föreningens redovisning granskas årligen av både auktoriserad revisor och Svensk Insamlingskontroll. Det säkerställer att Äldrekontakts insamling sköts på ett ansvarsfullt sätt och går till ändamålet - att hjälpa äldre ur social isolering och ensamhet. Enligt Svensk insamlingskontroll får max 25 % av kostnaderna gå till administration. Detta säkerställer att de bidrag och gåvor föreningen får in används på rätt sätt och går till ändamålet. Äldrekontakts administrativa kostnader inklusive kostnader för insamling uppgick till 13 % föregående år.

 
 

Årsredovisning

Här kan du läsa våra senaste årsredovisningar. 

 

Tack för att du är med och bidrar till ett innehållsrikt åldrande för samhällets allra äldsta!