
Om Äldrekontakt
Äldrekontakt är en ideell förening som verkar för att förebygga och bryta ofrivillig ensamhet hos samhällets allra äldsta.
Vi främjar hälsa och välbefinnande hos äldre
Äldrekontakt är en politiskt och religiöst obunden ideell förening som grundades 2008 för att ge tillbaka till de äldre som byggt upp vårt samhälle. Det gör vi genom att förebygga och bryta ofrivillig ensamhet hos Sveriges allra äldsta. Över en tredjedel av personer över 75 år uppger att de ofta eller alltid känner sig ensamma. Detta vill vi ändra på!
Äldrekontakts verksamhet omfattar idag fikagrupper på över 50 orter runt om i landet. Varje månad ger vi över 1000 äldre gäster möjlighet att träffa varandra, tack vare våra 1500 volontärer.
Vi hjälper samhällets allra äldsta
Att bli gammal innebär ofta att ens vänner och anhöriga med tiden dör ifrån, en dag kan man vara ensam kvar. Ensamheten smyger sig på och med tiden är det för många svårt att själv ta sig ut och knyta nya kontakter. Äldrekontakt erbjuder den trygghet som behövs för att ensamma äldre skall kunna bryta sin isolering.
Äldrekontakt riktar sig till ensamboende äldre över 75 år som bor i eget boende, som saknar gemenskap och har börjat få det svårt att lämna hemmet på egen hand. Vi kallar de äldre som vi hjälper för våra gäster. Detta kommer naturligt för oss eftersom vi vill skapa en respektfull, varm, inkluderande och vänlig atmosfär i det vi gör.
I praktiken hjälper Äldrekontakt de allra äldsta i samhället, då medelåldern bland våra gäster är 87 år, medan den förväntade medellivslängden i Sverige idag är 84 år. Många av dessa lever annars helt ensamma utan att träffa vare sig familj eller vänner mer än någon enstaka gång om året. Närmare 10 procent av våra gäster lämnar aldrig sitt hem annat än för att delta vid våra fikaträffar.
Tyvärr faller gruppen lätt mellan stolarna då de bor i eget boende och inte har orken eller förmågan att själva göra något åt sin situation, samtidigt som de fortfarande har samma sociala behov som behöver tillgodoses för ett aktivt och friskt åldrande.
Vi fikar för att träffas
– Ett koncept baserat på forskning
Istället för att äldre sitter i varsitt hem och längtar efter gemenskap, hjälper vi dem att lära känna varandra över en fika hemma hos våra volontärvärdar som öppnar upp sina hem och dukar upp till fika. Våra volontärchaufförer skjutsar gästerna till fikat och sedan hem igen. Ensamma äldre får på detta sätt hjälp att träffas en gång i månaden, så länge de vill och kan vara med, utan att det kostar dem någonting.
Sättet Äldrekontakt arbetar på är unikt i Sverige och baseras på vetenskap. Forskning indikerar att för att framgångsrikt bryta ofrivillig ensamhet och social isolering, med bestående effekt, behöver de äldre få socialt stöd av jämnåriga i samma situation, träffas i grupp och träffas regelbundet. Just regelbundenheten är nyckeln till förändring. Därför har Äldrekontakt som policy att aldrig ställa in en planerad träff. På så sätt kan våra äldre gäster lita på att de alltid får möjligheten att träffa sina vänner som planerat, något som många inte klarar av på egen hand.
Våra fikagrupper
Cirka 8 äldre gäster som bor i samma närområde bildar en fikagrupp.
En söndag varje månad bjuds gästerna hem på fika hos en fikavärd. Varje grupp har ca 5 fikavärdar som turas om att bjuda på fika i sitt hem.
Varje grupp har ca 4–5 chaufförer som turas om att skjutsa till och från träffen, ledsaga gästerna samt assistera dem som behöver under träffen.
Gruppen administreras och koordineras av en gruppledare. Gruppledaren har regelbunden kontakt med alla gäster, volontärer och kansliet, samt ansvarar med stöd från kansliet för schemaläggningen av de månadsvisa träffarna varje termin.
Äldrekontakts kansli ansvarar för att rekrytera och introducera alla nya medlemmar till fikagruppen.
Varje år ställer vi frågan till våra gäster hur de upplever verksamheten
95%
anser att träffarna ger dem något att se fram emot
91%
upplever att Äldrekontakts träffar gör skillnad i deras liv
88%
säger att de regelbundna träffar är viktiga för deras välmående
85%
känner sig mindre ensamma sedan de började delta på Äldrekontakts fikaträffar
Ensammaste dagen på hela veckan
Att Äldrekontakts fikaträffar äger rum på söndagar är ingen slump. Det anses nämligen bland många äldre vara den ensammaste dagen på veckan, då få andra sociala aktiviteter äger rum. För våra äldre gäster kan även betydelsen av just söndagarna förändrats på senare dar - från att vara en dag förknippad med gemenskap och familj, till att bli ännu en dag i ensamhet. Det vill vi ändra på - vi vill att söndagar återigen ska förknippas med varm gemenskap och glädje.
Fikaträffarna blir en ljuspunkt i en annars ensam vardag
Att få komma hemifrån och få andra intryck än hemmets fyra väggar. Den hjälpande handen från dörren och sällskapet av en volontärchaufför är en trygghet och en viktig del i att våga följa med. Samma grupp träffas alltid så att vänskap kan utvecklas över tid. Genom möjligheten att få träffa gamla och nya vänner i ett varmt välkomnande hem kan våra gäster bli en del av en gemenskap som de saknat. Denna enkla idé utgör grunden i Äldrekontakt.
Ett viktigt komplement till andra senioraktiviteter
Äldrekontakts fikaträffar infaller på söndagar, en dag många äldre upplever som den mest ensamma, då flera andra föreningsaktiviteter håller stängt. Flera andra föreningsaktiviteter för seniorer engagerar i huvudsak pensionärer i det yngre åldersspannet, som är piggare och aktiva, och som kanske redan har ett socialt nätverk. Vi vänder oss till dem som inte längre klarar av att ta sig till dessa platser utan är bundna till sina hem på grund av rörelsesvårigheter, synproblem, ängslan för att möta nya människor eller för att de saknar orken att kunna vara med på aktiviteter som kräver mycket initiativ och kraft.
Alla insatser är viktiga då olika personer i olika åldrar också har olika behov. Det är tillsammans vi kan se till att alla har möjligheten till ett innehållsrikt, aktivt och mindre ensamt åldrande.
Ansvar och ändamål
Äldrekontakt är en godkänd 90-kontoinnehavare och föreningens redovisning granskas årligen av Svensk Insamlingskontroll för att säkerställa att insamlingen sköts på ett ansvarsfullt sätt. Detta säkerställer att de pengar vi får in används på rätt sätt.