“Det är världens finaste sak att kunna ge någon annan av sin tid”
Månadens volontärer Nadja och Emil är det äkta paret ursprungligen från Grebbestad, som nu är bosatta på Särö utanför Kungsbacka. Under pandemin uppmärksammades hur utsatta de äldre var, vilket väckte parets vilja att hjälpa till.
Nadja och Emil har båda länge varit engagerade i att göra gott och bidra till välgörande ändamål, därför var steget att gå med i Äldrekontakt inte stort.
-”Vi sökte online efter att hjälpa äldre, och hittade Äldrekontakt.”
Paret ville först bli fikavärdar, men det fanns ingen grupp på Särö. Då anmälde de sig istället som chaufförer för fikagruppen i Göteborg, eftersom de inte tyckte det var något problem med att köra en lite längre sträcka för att vara med.
Tiden finns att hjälpa till
Emil arbetar till sjöss under två veckors-intervaller, efterföljt av ledighet i fyra veckor.
-”Tiden finns ju, så vi försöker göra oss tillgängliga för de äldre gästerna även utanför de månatliga fikaträffarna. Det kan handla om att följa med på ett läkarbesök eller till hörselcentrum till exempel.”
Vi ser det som en naturlig förlängning av vårt deltagande i Äldrekontakt, berättar Emil och Nadja. Paret har inte bara hjälpt de äldre gästerna i sin fikagrupp med en stöttande arm till läkarbesök, de har även följt med till frisören och handlar om något behövs när de ändå är ute och åker.
Ett hål som inte samhället kan fylla
Det fallerar med hur de äldre tas om hand i samhhället, fortsätter Nadja. Att de flesta äldre inte har en smartphone gör även att det är så mycket information som de aldrig får ta del av. Kanske finns det schack- eller sångträffar i närheten där de bor - men den informationen kan de omöjligt ta del av, fortsätter Emil.
Paret har under sin tid i Äldrekontakt märkt att en del äldre på grund utav den ökade mängden bedrägerier är misstänksamma mot nya telefonnummer de inte känner igen. Detta har varit en tröskel för att kunna nå fram och telefonsamtalen besvarades sällan. Först efter att vi skickat ett SMS och presenterat oss och meddelat vilket nummer samtalet kommer ifrån svarade dem, berättar Nadja.
-”Det är ju fruktansvärt. De blir ju ännu mer isolerade för att de inte ens vågar svara i telefonen längre, på grund utav alla bedrägeriförsök.”
Viljan att göra skillnad
Emil och Najda har länge varit engagerade i välgörande ändamål. Utöver ett fadderbarn i Filippinerna och stöttandet av ett barnhem i Bolivia har de även varit delaktiga i Min stora dag. De ser på volontärskapet hos Äldrekontakt som en väldigt enkel sak i livet, men som är mycket betydelsefull åt båda håll.
“Man träffas och dricker lite kaffe och pratar gamla minnen med folk och sen är det färdigt. Det är så himla enkelt och roligt.”
Åldern bara en siffra
Som 17-åring tog Emil sitt första sommarjobb på en camping. Gästerna på campingen var övervägande äldre personer, och Emil tänkte till en början att sommaren skulle bli urtråkig med bara äldre pensionärer runt omkring sig. Men det var full fart på gästerna, berättar Emil.
-” De röjde och höll på, det byggdes till och med midsommarstång mitt i natten för att de skulle hinna med allt.”
Efter den sommaren insåg jag verkligen att åldern bara är en siffra. De är samma personer som de var för 20,30,40 år sedan, Bara med en äldre kropp, menar Emil.
Det är så roligt med de här kulturkrockarna, fortsätter Nadja.
En av fikavärdarna vi träffades hos hade en katt, och då föll samtalet in på att katter kan få tandsten som måste tas om hand av en veterinär. En av gästerna i fikagruppen som är 98 år och uppvuxen på en gård med bondkatter tyckte detta var det konstigaste och lustigaste hon hört. Hon skrattade så gott som hon inte gjort på länge, berättar de båda med ett leende på läpparna.
Bli Volontär
Många kanske tänker att man inte vill binda upp sig på något som man inte kan avsluta, men det är så kort tid av ens vardagsliv. Som chaufför är det ju aldrig oftare än en gång i månaden, och man får så mycket tillbaka, menar Nadja.
-”de äldre är så otroligt tacksamma för så lite. Det här kan vara det som gör att vardagen blir finare. Några av dem kanske inte kommer ut så mycket annars, och känslan av att någon gör detta för dem ger sådan lycka. Det är världens finaste sak att kunna ge någon annan av sin tid. Glädjen man får tillbaka är faktiskt makalös.” berättar Nadja.
-”Och det funkar även om man har barn och hundar!” fortsätter Emil.
Det är den här generationen som byggt upp landet, så det känns stort att få möjligheten att tacka dem på det här viset, avslutar Emil.