Genomförda föreläsningar
Agenda 2030: hoppet om framtiden
Johanna Sandahl, Ordförande för Naturskyddsföreningen och EEB
Klimatlarm, miljökatastrofer, krig och konflikter, växande samhällsklyftor och fattigdom - hoten mot jordens och allas vår överlevnad tycks eskalera och utmaningarna bli allt fler. Men det finns hopp! Agenda 2030 är en överenskommelse mellan världens ledare om 17 globala hållbarhetsmål. Johanna berättar om Sveriges ambitioner och hoppet om en ljusare framtid.
Viruset och världen
Johan Norberg, idéhistoriker, känd författare & debattör.
Vad kan historien lära oss om pandemier? De har funnits i alla tider och de har ofta förändrat och ibland förstört civilisationer. Ibland har de skapat mer nationalism och en jakt på syndabockar, men ibland har de också stärkt gemenskaper och gjort människor mer villiga att hjälpa varandra. Denna föreläsning är en resa genom pandemiernas historia, som ger oss mer insikt om vad det är vi går igenom den här gången.
Om demenssjukdom
Wilhemlina Hoffman, demensläkare, Silviahemmets verksamhetschef och rektor
Demensläkare Wilhelmina berättar om vad som händer om man drabbas av en demenssjukdom och vad man själv kan göra när de kognitiva förmågorna börjar svikta. Hon pratar även om hur du som anhörig kan stötta, men också själv få stöd.
Konsten att få mentala superkrafter
Henrik Fexeus, författare och journalist
Du kan betydligt mer än vad du vet om. I denna telefonföreläsning förklarar Henrik hur du kan använda din hjärna betydligt mer effektivt än du gör. Du lär dig enkla genvägar och psykologiska trix för att nå resultat du inte trodde var möjliga, inom områden du inte trodde du kunde något om.
Berättelser om livet som ishockeyproffs
Börje Salming - ishockeyproffs
Börje Salming är en av landets och världens största ishockeyspelare genom tiderna. 1996 blev han som förste svensk invald till Hockey Hall of Fame och 2008 utsågs han som en av de sex mest betydelsefulla hockeyspelarna under de senaste 100 åren. Börje Salming kommer att berätta om sitt liv och sin karriär som ishockeyproffs och bjuda på några roliga och viktiga anekdoter och historier från tiden som ishockeyproffs och vad som präglade livet under de 17 åren i NHL.
Har du koll på din familjejuridiska situation?
Victoria Fridén, advokat
Om du lever ensam, är sambo, gift eller har barn så bör du se över din familjerättsliga situation. Det finns många missuppfattningar om vad som gäller juridiskt vid olika händelser i livet, vilket inte sällan skapar problem för människor som redan befinner sig i en krissituation som en skilsmässa, ett sjukdomsfall eller dödsfall.
Under denna föreläsning kommer du att få veta vad du själv kan göra för att utfallet av livets oförutsedda och förutsedda händelser blir som du vill ha dem. Victoria kommer att prata om behovet av ett testamente, när ett äktenskapsförord har eller kan få betydelse och varför alla människor bör överväga att upprätta en framtidsfullmakt.
Dom som stod kvar
Thord Eriksson, författare och journalist
I början av 2017 lär journalisten och författaren Thord Eriksson av en slump känna en 17-åring från Afghanistan som precis fått sitt utvisningsbeslut. Mötet leder till att han så småningom skriver boken ”Dom som stod kvar” som kom ut i slutet av september 2019. Boken är ett personligt reportage om ensamkommande ungdomars situation och frivilliga krafters betydelse för dem. Så här har recensenterna tyckt om boken: ”Det finns en desperation och en sorgsen vrede i den här prosan.” Dagens Nyheter ”En omskakade reportagebok i nuet – och ett stenhårt dokument för framtiden.” Expressen ”En gripande berättelse om ungdomar som fått sin ålder uppskriven, sina asylskäl underkända och som inte sällan utvisats på skakiga grunder.” Aftonbladet ”Ett personligt vittnesbörd, men också ett profetiskt skri mot den orätt som pågår runtomkring oss”, Opulens.
Bernadotterna genom tiderna
Kristina Öström -frilansjournalist och föreläsare
Sverige har mycket att tacka kung Karl XIV Johan för, alltså den förste Bernadotten, för i kraft av honom fick vi fred och vågade tro på en bättre framtid. Han lät bygga Göta Kanal, gjorde arbetet lättare för bönderna, startade folkskolor och mycket mer. Och det fortsatte på samma sätt – Oscar I, Karl XV och Oscar II, allesammans har de haft Sveriges bästa som sin ledstjärna. Kristina berättar också om Gustav V, den busigaste av våra regenter hittills – och så den stillsamme Gustav VI Adolf. Plus vår kung idag förstås.
Svenskarna i Hollywood
Kristina Öström - frilandsjournalist och föreläsare
Vad vet vi om svenskarna som erövrade Hollywood under början av förra seklet? Känner ni till att en tuff tjej från Skåne tog sig över Atlanten för att söka lyckan i Hollywood, redan 1905? Vi kommer att få veta mer (och säkert mycket nytt) om några av de modigaste och mest framgångsrika svenskarna som slog igenom i Hollywood.
Paus - lös problemet genom att göra något annat
PATRIK HADENIUS - språkvetare, journalist & författare
En bra paus är en förutsättning för nya idéer och kreativa lösningar. Den hjälper oss att må bra och få mer gjort. Men våra pausvanor avslöjar även något om oss själva och vår kultur.
Kungliga äktenskap - från politik till passion?
HENRIK BAGERIUS - historiker. Att kungliga äktenskap i alla tider har varit grundade på politik är välkänt. Men också passion har spelat en viktig roll. Bagerius berättar om några kungar och drottningar, prinsar och prinsessor som ställts inför stora utmaningar i sina äktenskap.
Mitt liv
MALIN BERGHAGEN - yogi, skådespelare & författare. Som barn till två av Sveriges mest folkkära artister, Lill Babs och Lasse Berghagen, har Malin Berghagen levt ett lite annorlunda liv. Malin har vuxit upp i gräddan av kändiseliten i Sverige men har sina fötter stadigt på jorden. Tack vare sin mormors kärlek och klokskap som grund.
Har du koll på dina rättigheter?
LILLAN BLIXT - biståndshandläggare. Undrar du över vad som händer när du får svårare att klara dig eller dina vardagssysslor på egen hand? Som pensionär kan du ansöka om att få hjälp med det som du inte längre klarar av. Mer om detta kommer Lillan att berätta om under föreläsningens gång.
Hungeråren som skakade Sverige
MAGNUS VÄSTERBRO - författare & fri skribent. Åren 1867-69 drabbades stora delar av Sverige av svår missväxt och hungersnöd, vars effekter förstärktes av politiskt ointresse för att hjälpa de svältande. Magnus Västerbro berättar om sin Augustprisbelönade bok ”Svälten”.
Livets stora frågor och våra svar
CRISTINA GRENHOLM - teolog, präst & författare. De existentiella frågorna kallar vi ibland för eviga frågor. Det kan ge intrycket att de inte har några svar, men det stämmer inte. Men eviga frågor återkommer och behöver besvaras många gånger under ett liv.
Må bättre och lev tio år längre
BERTIL MARKLUND - läkare & författare Livsstilen betyder mycket för hälsan även långt upp i åldrarna. Samtidigt finns det många råd om hälsan som man inte kan lita på. Därför bestämde sig Bertil Marklund för att se vad forskningen har visat.
Undvik att ramla hemma – vad kan du göra själv?
JESSICA AXTELIUS - leg. arbetsterapeut
I sin föreläsning ger Jessica tips och råd om hur du kan undvika att ramla i vardagen. Ett fall kan få förödande konsekvenser. Varje år skadas ca 70 000 personer av fall i hemmet så allvarligt att de måste läggas in på sjukhus.
Om äventyr och kulturkrockar i världens folkrikaste land
MARIA STRANDBERG - boendes i Indien. För två år sedan packade Maria Strandberg och hennes familj sina väskor och flyttade från det trygga Sverige till myllrande, doftande och färgrika Indien. Följ med på resan och ta del av familjens upplevelser.