Möt Niclas, volontärchaufför för fikagruppen i Växjö

 
 

47-åriga Niclas bor utanför Växjö i Småland och är volontärchuafför för nystartade gruppen i Växjö. Efter att ha sett Äldrekontakt i sociala medier kände han att det var ett enkelt sätt att kunna bidra till något som gör stor skillnad för äldre som lever ensamma. Som yngre hade Niclas även en fin relation med sin farmor och kontakten med den äldre generationen är något han saknar.

Jag ville bli chaufför på Äldrekontakt för att jag kände att jag ville bidra med något till de äldre i samhället. Jag kände att jag ville kunna ge något tillbaka. Det här är ju ett enkelt sätt att kunna hjälpa till. Jag har heller inte några mor- eller farföräldrar kvar i livet och saknar den kontakten med äldre personer.

 Varför tycker du det känns viktigt att engagera sig för våra äldre?

Utan dem hade vi inte varit där vi är nu. Samhället hade inte utvecklats. Det handlar ju om att bygga ett samhälle tillsammans, och de har ju gjort sin del. Nu förtjänar de att njuta av frukterna. Då får man göra vad man kan för att hjälpa till, speciellt för de som är ensamma.

Varför ville du bli volontärchaufför?

Jag anmälde mig som chaufför för att jag kände att det var en roll som passade mig. Jag är yrkeschaufför och har kört lastbil sedan 1998. Jag trivs bakom ratten.

Jag tror att de äldre uppskattar fikaträffarna för att de får något att se fram emot. De får träffa nya vänner - både äldre och yngre personer som har erfarenheter och historier om allt möjligt. Jag tycker det handlar mycket om att sprida gemenskap och kunskap för ett bättre liv.

Minnen som betyder mycket

Ett fint minne som jag har av min gammelfarfar är när jag var runt 4-5 år gammal och han lärde mig spela kort och vi spelade med 10-öringar som pott. Ävent min farmor har betytt mycket för mig och funnits i mitt liv på ett närvarande sätt. Hon var en väldigt glad person och hon lärde mig mycket om att inte bry sig så mycket om vad andra personer tycker och tänker om en. Utan man ska göra det som man känner är bra för en själv. Hon lärde mig också att inte lägga några värderingar eller döma människor på förhand.

Föregående
Föregående

Din lokaltidning - "Det behöver finnas olika sätt att mötas”

Nästa
Nästa

P4 Norrbotten - Nu kan äldre få nya vänner