”Gör det bara, det är helt klart värt det”
Månadens volontär, Ann Redner, flyttade från Gotland till Örebro för 2,5 år sedan. Hon lämnade då 20 år som gospel-körledare bakom sig och efter tre utflugna barn och flytt så kände hon att det var dags att prova något nytt. När hon såg ett inlägg om Äldrekontakt på Facebook kände hon direkt – ”Det här vill jag vara en del av”, speciellt eftersom hon alltid tyckt om att umgås med äldre.
– Jag är uppvuxen på Gotland och där bodde vi tre generationer tillsammans med min mormor och morfar, så jag umgicks mycket med dem och deras vänner. Jag har även med min gospelkör varit runt och sjungit på flera äldreboenden under åren, berättar Ann.
När hon anmälde sitt intresse hos Äldrekontakt hade gruppen i Örebro ännu inte hunnit träffats, men en höstdag 2019 var det äntligen dags.
– Det var både en positiv och lite spänd stämning på vår första träff, vi hade ju inte träffat varandra förut och det var helt nytt för oss alla. En av damerna blev helt överväldigad av allt kaffebröd det bjöds på, berättar Ann och skrattar.
Sedan första fikaträffen har Ann fortsatt både som chaufför och fikavärd. När det under en period efter pandemin var lite skralt med volontärer i gruppen såg hon det som en självklarhet att ställa upp och bjuda in sin grupp på fika flera månader i rad.
– Alla man träffar är ju jättemysiga, både volontärerna och de äldre damerna i min grupp. De är så glada och tacksamma så det var ingen stor uppoffring alls. Bara jag har dagen ledigt så ställer jag gärna upp.
Ann menar att man som volontär får tillbaka så mycket mer än vad det kostar, att behållningen är mycket större än insatsen.
– Dels är det jättetrevliga möten man får vara med om under fikaträffarna, och det är dessutom så häftigt att få höra de äldres livshistorier. Vi pratar om både högt och lågt på våra träffar, någon kommer med ett inspel som någon annan spinner vidare på. Det är alltid en positiv stämning när vi ses.
Nya bekantskaper över telefon
Under pandemin ringde Ann två damer från sin grupp regelbundet – vilket uppskattades mycket både av henne och damerna.
– Det var självklart tråkigt att vi inte kunde träffas. Men trots allt elände så har det å andra sidan varit ett stort plus att få lära känna dessa två damer bättre och få lyssna på vad de har varit med om.
Ann hade inte hunnit träffa de två damerna innan telefonkontakten inleddes. Men efter ett antal trevliga samtal bestämde hon sig för att ändra på det.
– Jag träffade dem över en kopp kaffe hemma hos var och en av dem, självklart på säkert avstånd, och vi fick äntligen chansen att spana in varandra, säger Ann och skrattar. Det var häftigt att få ett ansikte på personen man pratat med, och dessutom att med egna ögon se dem i miljön som de berättat om över telefon.
Många kan nog hålla med om att det inte är samma sak att prata i telefon som att ses, och damerna var otåliga att få träffa de andra i gruppen igen.
– Under pandemin var det inget som pågick för de äldre och vissa dagar måste ha känts väldigt långa för dem. Damerna i min grupp hade varit sugna på att ses länge, och ville verkligen sätta igång igen. Så när vi äntligen drog igång var det bra uppslutning och många kära återseenden, berättar Ann.
Hembakat eller köpt fikabröd spelar ingen roll
Det Ann gillar särskilt med Äldrekontakt är att det innebär mycket glädje för alla som är med. Hon betonar också vikten av att det inte kostar de äldre någonting.
– Det finns så mycket som kostar idag. För en pensionär som kanske behöver vända på varenda krona så kanske man väljer bort mycket för att man inte har råd. Därför tycker jag att det här är ett särskilt underbart koncept.
När hon berättar för andra om Äldrekontakt får hon alltid god respons och många reagerar ofta på samma sätt som hon själv gjorde första gången hon hörde talas om organisationen. Hon tycker att det är viktigt att poängtera att man kan lägga engagemanget på sin egen nivå.
– Som fikavärd är det upp till dig själv hur stort jobb du vill lägga ner. Vissa bakar och fixar i flera dagar innan, medan andra köper färdigbakat från affären en halvtimme innan – man kan göra det på sitt sätt helt enkelt. Många kanske tänker att de varken har tid eller ork. Men då är ju grejen att ju fler volontärer vi är, desto mindre behöver man göra själv. Och som jag sa förut så får man mycket mer tillbaka än vad det kostar en, förklarar Ann.
På frågan om vad hon vill säga till dem som funderar på att bli volontär men ännu inte gjort slag i saken är svaret enkelt:
– Gör det bara, det är helt klart värt det!
Vill du också bli volontär? Anmäl ditt intresse här: