Möt vår volontärchaufför Anders

 

Anders från Huddinge är volontärchaufför för Äldrekontakt. På sin fritid älskar han att åka motorcyckel med vänner, men han trivs även bra bakom ratten när han skjutsar äldre till fikaträffarna sedan snart sex år tillbaka. Ett uppdrag han beskriver som en enkel handling som ger mycket tillbaka.

Vad uppskattar du med träffarna?

Om man ställer lite frågor och lyssnar noga, så har de äldre så mycket intressant att berätta. Det finns så mycket historier och livserfarenheter att få lyssna till, det är nog det jag uppskattar allra mest. Jag tycker också det är spännande att få träffa alla deltagare - både de äldre gästerna och volontärerna. 

När man sedan kör hem gästerna efter fikat och ser deras glädje och hur mycket gladare de är efter att få komma ut en stund, det ger så mycket tillbaka till mig. 


Vad tror du det är som gör det sociala umgänget så viktigt i alla åldrar?

Vi är alla skapta för att umgås i flock, och kanske är vi också skapta för att umgås i lite mindre grupper. På stenåldern var vi bara ett mindre antal personer i olika formationer och grupper - och jag tror att det är i denna konstellation vi trivs bäst.

Varför tror du att ofrivillig ensamhet bland äldre är ett sådant stort problem?

Det är en väldigt komplicerad fråga. Jag tror personligen att det samhälle vi lever i inte riktigt är anpassat för det sättet vi är som människor. Jag tänker på när människan bodde i bondesamhället och människor i olika åldrar bodde på en och samma gård, men alla var lika behövda. 5-åringen behövdes för att springa ärenden åt farfar som kanske inte var så pigg. Samtidigt som farfar behövdes för att ta hand om femåringen så att han inte skulle leka med knivar. Jag tror det är väldigt viktigt att få känna sig behövd, oavsett ålder.

Hur upplever du ditt volontärskap och att bidra till att nya vänskaper uppstår?

Det ger en värme i bröstet, jag tycker det är jättefint. I synnerhet när man ser två ensamma äldre som lär känna varandra efter några månader och kanske umgås själva utanför fikaträffarna, då tycker jag att man verkligen har bidragit med någonting.

Glädjen som de äldre känner av att få delta på träffarna, landar även i mig, avslutar Anders.


Vill du precis som Anders skjutsa äldre från ensamhet till fikabord?

 
Föregående
Föregående

Lyssna på de äldre!

Nästa
Nästa

Samarbete med podcast